1-2-1?

Hlavním úkolem prvního ateliéru ZAN bylo přenesení jednoho z dříve zkoumaných půdorysů do atria školy v měřítku 1:1. Tomuto úkolu předcházelo skicování sedmi půdorysů, zmíněné v předešlém příspěvku. Přenášený půdorys byl samozřejmě ten, který nám všem dělal největší potíže si zapamatovat a nakreslit. Zároveň byl ale nejvíc zajímavý, především svojí členitostí a různorodostí...

Velmi mě zaujala diskuze nad jednotlivými půdorysy, kdy jsme se snažili uhodnout, jakou stavbu jednotlivé půdorysy představují. Například z toho, který jsme měli realizovat, se vyklubal projekt ze spolupráce mexického studia PALMA a španělského studia HANGHAR. Jedná se o dočasnou výplň uličky mezi budovami staré tabákové továrny pavilonem, tvořeným několika čtvercovými místnostmi z cihel. Dominantou pavilonu je "ne-čtvercová" místnost s továrním komínem.

Půdorys pavilonu jsme měli vymezit pomocí papírové lepící pásky, což nám mělo usnadnit jak vytvoření tak i následné odstranění našeho díla. Před samotným lepením jsme byli obhlédnout "staveniště", kde nám došlo, že celý půdorys se na podlahu nevejde - určitě ne v původním rozložení a požadovaném měřítku 1:1.

K navržení, jakým způsobem půdorys nalepíme, jsme si měli dopomoci skicami - jako skvělý nápad mi přišlo použít tablet a kreslit na něm přímo do fotky (bohužel si nepamatuji, čí nápad a tablet to byl...).

Jako finální řešení jsme zvolili vylepení půdorysu úhlopříčně vůči atriu - získali jsme tím nepatrně více místa, ale hlavně to bylo esteticky zajímavější.


Úkol mi přišel zajímavý, mohli jsme hned vytvořit něco, co ovlivňovalo jeden z hlavních prostorů školy - a tedy naší práci mohl vidět téměř každý. Jenom mi přišlo, že nás na tento úkol bylo příliš mnoho, bylo složitější se dohodnout a někteří neměli moc co dělat (včetně mě). Možná by bylo lepší rozdělit se do menších skupinek, kde každá by měla na starost jeden ze sedmi původních půdorysů a ten někde vylepila (už asi ne 1:1).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Místo~Nemísto - změna plánů